За чужденци

Начало/За чужденци
За чужденци
Трябва ли да получите виза за влизане в България?

Гражданите на ЕС и САЩ са освободени от получаване на виза и могат да останат в България в рамките на 90 дни.

Може ли да се прекоси българската граница с шенгенска виза?

Да, разбира се, Можете да посетите България с открита шенгенска виза.

В коя часова зона се включва България?

България е в Източно-европейската часова зона (+ 2 часа UTC).

Какъв е климатът в България?

България се отличава с мек, умерено-континентален климат, който е изразен в южните региони на страната. Схематично територията на страната може да се разделии на две части: северна и южна. В северната част климатът е континентален, със студена зима. А в южната част преобладава средиземноморския климат. Количеството слънчеви часове от май до октомври е 2 000.

Каква е валутата в България?

Официалната парична единица в България е български лев (равен на 100 стотинки).

Къде на територията на Бъгария се обменя валута?

Валута може да се обмени в банки и клонове, които са разположени във всички населени места на страната. При обмяна на валута в банка се изисква документ, потвърждаващ самоличността. Освен това работят голям брой обменни бюра.

Къде се намират всички международни летища в България?

Международни летища има в столицата на България – София, също така и в Бургас, Варна и Пловдив. През летния сезон директни чартърни полети се извършват на международните летища Бургас и Варна, а през зимата – на летищата в София и Пловдив.

Кои са ски и СПА – курортите в България?

В България се намират няколко известни ски-курорта: Банско, Пампорово и Боровец. Вие, без съмнение, ще получите първокласно лечение и пълноценен отдих в следните балнеологични курорти в България: г Велинград, г. Хисаря, г. Девин г. и Сандански.

Какви комплекси можете да посетите в България по време на лятната ви почивка на море?

България е известна с безкрайните си плажове с фин златист пясък, чисто море с удобни брегови линии и развита курортна инфраструктура. Можете да се насладите на една невероятна почивка, ако посетете следните курорти и градове на южното ни черноморие: КК Слънчев бряг, Елените, Свети Влас, Несебър, Равда, Поморие и Бургас. На северното черноморие ви препоръчваме да посетите Балчик, КК „Златни Пясъци“, “ Св. Константин и Елена, Албена, Каварна и Варна

Кои са мобилните оператори в България?

В България има няколко големи мобилни оператори: „VIVACOM“, „GLOBUL“ и „MTel“.

Възможно ли е да се закупи и регистрира автомобил в България?

Да, в България може лесно да се закупи кола. Колата може да бъде регистрирана на чужд гражданин, при наличието на собствен недвижим имот в България. Към днешна дата този вид регистрация се извършва в КАТ г.София. При регистрация в КАТ получавате син номер с букви ХХ в началото на номера.

Може ли чуждестранен гражданин да придобие земя в България?

Да, чуждестранен гражданин има правото да закупи поземлен имот в България. От 1 януари 2014 г. е изтекъл срокът на мораториум, според който в рамките на последните 7 години беше забранено да се продават поземлени недвижими имоти на чуждестранни граждани. Тази разпоредба се отнася за граждани на ЕС. Руснаци и граждани на други страни, могат да придобият поземлен имот в България. За това е необходимо да регистрират българска фирма на юридическо лице и да оформят земята на нея.

Какви са необходимите документи, за да си купите апартамент в България?

За да закупи апартамент или къща в България, чуждестранния гражданин трябва да притежава документ за самоличност, т.е. валиден паспорт.

Go to Top