Поморие Резиденс – Поморие

Поморие Резиденс (Pomorie Rezidence) в гр.Поморие е затворен , клубен тип комплекс за целогодишно ползване. Разположен е в южната част на града в живописна паркова зона.  До морето се стига за около 5 мин пеша през красива борова гора, а новият аквапарк е само на 3 мин пеша.

Сградата е изградена на 5 етажа и общия брой на апартаментите е  35 .  Прилежащата територия на комплекса е  богато озеленена, достъпът в комплекса е ограничен за външни лица,  а за собствениците на автомобили е осигурен паркинг. За удобство на собствениците е изградена барбекю зона , в която можете да прекарате приятни моменти с близките си хора и да се насладите на домашно приготвена храна около басейна.

Строителството на сградата е изпълнено с материали , съотетстващи на съвременните стандарти за качество и комфорт за сгради , намиращи се в непосредствена близост до морето Включва – прозорци ПВЦ профил, МДФ врати, подово покритие, боядисани стени и тавани, ел. инсталация, розетки, контакти, лампи, кабелна ТВ, интернет, телефон, оборудвани бани и монтирани климатици. Парапетите на балкона са от ковано желязо.

СНИМКИ

ПОМОРИЕ

Град Поморие се намира в южната част на българското Черноморие, на 22 км от Бургас и около 400 км от София. Населението на града е около 14 000 души. През Поморие преминава и главен път Е87, който свързва Северното и Южното Черноморие. Чрез пристанището на Поморие се достига до Варна, Бургас, Созопол и Несебър. Градът е разположен и съвсем близо до международното летище на гр. Бургас.
Поморие е сред най-популярните дестинации през летния сезон – средната юлска температура на въздуха и водата е 23,6°С, слънцегреенето достига до 2360 часа годишно, а плажът е дълъг около 5 км. Зимата е мека, с минимални валежи.

Освен това още от миналото районът е бил прочут с лечебните свойства на калта, добивана при производството на сол в Поморийското езеро. Известни са и лечебните качества на минералната вода в града. Особено характерно е бавното изстиване на морската вода. Сутрин, преди изгрев слънце, въздухът е богат на озон и отрицателни йони, на ултравиолетови лъчи и йод, отделен в газообразно състояние от морските водорасли.
Най-ранните следи от човешка дейност в Поморие са от новокаменната епоха (VІ хил. пр.Хр.), има следи от каменно-медната епоха (V хил. пр.Хр.), бронзовата епоха (ІІІ – ІІ хил. пр.Хр) и желязната епоха (края на ІІ хил. пр.Хр.). През ІІ в. пр.Хр. името на Поморие е било Анхиало.
В Историческия музей на Поморие са изложени голяма част от находките, открити при археологически разкопки в района. Археологическата експозиция е разпределена в няколко зали. Основната част от находките в зала „Праистория” са от каменно-медната епоха (V хил. пр.Хр.) и са намерени в Козаревата селищна могила. Голяма част от предметите в зала „Античност” са извадени от дъното на морето, а римският и средновековен град Анхиало е представен с находки от разкопките в местността Палеокастро. Специална зала в музея е посветена на монетите. Най-старите изложени модели в зала „Нумизматика” са от различни гръцки полиси по крайбрежието, монети на тракийските и македонските царе (V – І в. пр.Хр.). Централно място е отделено на бронзовите монети на Анхиало, сечени през римската епоха, и на средновековните български монети.
На втория етаж на музея посетителите могат да видят традиционната уредба на градски дом в Анхиало – гостна стая и спалня и различни предмети. Изложени са традиционни носии, женски накити на етнографските групи в региона. Историята на България от 1878 г. до наши дни е представена в два други отдела чрез богат снимков и документален материал.

През 2002 г. на брега на Поморийското езеро е открит Музей на солта, който представя развитието на този толкова важен за града и региона отрасъл както в миналото, така и днес. Това е единственото място в България, в което са запазени действащи солници по старинна технология. Едновременно с добива на сол се получава и поморийската луга, лекуваща заболявания на костната система и кожата. В експозицията на музея има богат снимков материал, оригинални инструменти и други експонати. Едновременно с това посетителите могат да се разходят из действащите солници.
В близост до морския бряг, на източния край на Поморие, се намира резерват „Стари поморийски къщи”. Сградите представят характерната архитектура на черноморските къщи. Разхождайки се из Поморие, не пропускайте да влезете в някои от християнските храмове – манастир „Свети Георги Победоносец”, църквата „Свето Преображение Господне” – най-старата постройка в града, храм „Св. Рождество Богородично” и др.
Вдясно по пътя от Поморие за Бургас се намира Поморийската куполна гробница. Тя впечатлява с архитектурата си и е единствена по рода си на Балканския полуостров. Според някои гробницата е служела за мавзолей на богата анхиалска фамилия. Голяма част от находките, открити в нея, са изложени в залите на Историческия музей. Обявена е за архитектурно-строителен паметник на културата Заради лечебните свойства на калта Поморие е популярен балнео и СПА курорт, посещаван през летните и зимните месеци. В близост са още Несебър и Созопол, прочути с археологическите си находки и древна история. Наблизо е и курортът Слънчев бряг, който предлага денонощни забавления.

АПАРТАМЕНТИ