Летният сезон на 2020 по Южното Черноморие беше много различен от предишни години и доста  успешен.

Много българи избраха да почиват в курорти на родното черноморие, където преоткриха  техния чар. Затова нарастнаха и очакванията на брокерите за по-голям интерес към покупка на  ваканционни имоти на морето от български граждани. Освен за почивка, тези имоти са и  възможност за инвестиция, която може да осигури стабилен доход от 4-5% при отдаване под  наем.

Защо българите купуват имоти по нашето черноморие?

Доходността от отдаване под наем обаче не е основният мотив за покупка на ваканционни  имоти. Българите купуват имоти на морето с нагласата да ги ползват и в тах да прекарват по-дълги  ваканции, както и да ги предоставят за ползване на близки роднини и приятели. През втората половина на 2020 бе отчетен ръст на интереса към големи двустайни апартаменти в  комплекси на първа или втора линия с гледка към морето. Купуват ги хора с висок стандарт на  живот, които искат качествено да релаксират.

Какви имоти търсят да закупят българито по нашето черноморие?

Също така имаше търсене и на по-бюджетни имоти  в по-малки комплекси с ниска такса поддръжка. Възможностите за покупка на собственост на морето са многобройни, при това тези имоти са  единствените, при които се отчита спад в цените през тази година. Цените по Черноморието в началото на 2021 са изключително ниски. Чуждестранните туристи,  които последните няколко години бяха основните купувачи по Черноморието, в момента ги няма  най-малкото, защото не могат да дойдат дотук. Руснаците спряха да купуват и в момента те основно разпродават, заради икономическата криза в страната им, защото не могат да пътуват и  да ползват имотите си.

Кои страни имат интерес от закупуването на имот по българското черноморие?

 

През изминалата 2020 г. по морето летуваха и купуваха основно българи и  статистиката показва динамиката в този сегмент. Сънародниците ни започнаха да купуват имоти  по Черноморието по-активно от 2018 г. и до този монент изместват като купувач номер едно  руснаците. През изминалата 2020 година се наблюдаваше интерес и от страна на граждани от бившия соц.  блок – словаци, чехи, поляци, както и от германци. Целта на тези купувачи беше основно  инвестиция. Търсеха се малки и по-ниско бюджетни апартаменти на атрактивни цени.